Βρίσκεστε εδώ:   Πολιτική \ Επικαιρότητα
Πρωτοβουλία Σαμαρά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Η δέσμη προτάσεων στις οποίες (φαίνεται να) έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός- Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα

Η Αναθεώρηση του  Συντάγματος ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά και αυτή (την υπόσχεση)  φαίνεται  να  την κάνει πράξη. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παλαιότερα είχε υπογραμμίσει ότι «ήρθε η ώρα μέσα από την κρίση να  ανοίξει  ο  δρόμος για τη Νέα Μεταπολίτευση» και ότι «τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται  για  άλλοθι» αναλαμβάνει πρωτοβουλία να  ανοίξει  το συγκεκριμένο θέμα, συνεπικουρούμενος από τους κ.κ Βενιζέλο και Κουβέλη. Οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι προτάσεις, στις οποίες (φαίνεται) να έχει  καταλήξει ο πρωθυπουργός είναι οι εξής:

Η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

-Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

-Οι διευρυμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Η μείωση του αριθμού των Βουλευτών, από 300 σε 200.

Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για  ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, συνταγματική  πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, καθώς για εξορθολογισμό  της  λειτουργίας των ΜΜΕ

Αλλαγή  εκλογικού νόμου και νόμου ''περί ευθύνης υπουργών''

Στο επίπεδο των θεσμικών αλλαγών, προωθείται  η  αλλαγή του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και με  το  θέμα της απλής αναλογικής να μένει ανοιχτό και να συσχετίζεται με το  πολιτικό  σκηνικό και τις τάσεις της κοινής γνώμης. Επίσης θα εξαγγείλει την αλλαγή του νόμου ''περί ευθύνης υπουργών'', με αυστηρές διατάξεις που θα προβλέπουν ακόμα και  δήμευση περιουσιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι με αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία  θα  αλλάξει το πολιτικό σύστημα, η χώρα  θα  μπει σε νέα φάση και ο ίδιος θα αποκτήσει την εικόνα του πολιτικού που  προχωρά  σε πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Θέλω η Αναθεώρηση να στοχεύσει στην καρδιά της παθογένειας του συστήματος και να δημιουργήσει συνθήκες δημιουργικών ανατροπών στο κράτος, στην κοινωνία, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην Προστασία του Περιβάλλοντος, δηλαδή στο σύνολο  της  πολιτικής μας ζωής" ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Σαμαρά σε συνεδρίαση της Επιτροπής της ΝΔ τον  Απρίλιο  του 2011.

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, 13:04 από Μιχάλης Κάσσης
διαφήμιση #3
Σχόλια αναγνωστών...
Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο.