Βρίσκεστε εδώ:   Ελλάδα \ Ιστορία
Η γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα
Ο ρόλος και η ζωή της γυναίκας
Στην Κλασσική Αθήνα ο δήμος των πολιτών χωριζόταν σε διάφορες κοινωνικές τάξεις, μέσα από τις οποίες καθοριζόταν ο ρόλος των γυναικών στη κοινωνία. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, ο πληθυσμός της Αθήνας ήταν ανομοιογενής, καθώς αποτελούνταν από "γνήσιους Αθηναίους πολίτες", από δούλους (αιχμάλωτοι πολέμων) και από μετοίκους (κάτοικοι άλλων πόλεων). Έτσι και ο ρόλος της γυναίκας ποικίλει ανάλογα με την κοινωνική της θέση.


Γενικά για τη γυναίκα δεν άλλαξαν πολλά σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια. Συνέχιζε να συμβολίζει το εσωτερικό του σπιτιού, να βρίσκεται υπό τον άντρα και να μην κατέχει πολιτικά δικαιώματα. Επίσης είχε χάσει και κάποιες δυνατότητες για κοινωνική ζωή. Ο περιορισμός της γυναίκας στο σπίτι, αφορούσε περισσότερο τις πλούσιες και εύπορες οικογένειες. Γενικά η έξοδος από το σπίτι για τις γυναίκες ήταν μία κοινωνική διαφοροποίηση και αφορούσε περισσότερο χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ενώ δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα, αντίθετα ηγούνταν σε θρησκευτικά,  κοινωνικά δρώμενα και τελετουργικά


Ο γάμος στην Αρχαία Αθήνα ήταν πολύ σημαντικός, καθώς διαβιβαζόταν το δικαίωμα του πολίτη και διασφαλίζονταν η αναπαραγωγή νόμιμων παιδιών. Οι γυναίκες στην Αρχαία Αθήνα παντρεύονταν σε μικρή ηλικία, από τα 15 και έπειτα. Η συνεισφορά της Αθηναίας στην προίκα γίνονταν με οικιακά σκεύη, χρυσά κοσμήματα, αρώματα και με συνεισφορά ακίνητης περιουσίας. 

   
Η έννοια της μοιχείας είναι διαφορετική από τη σημερινή, καθώς για να στοιχειοθετηθεί μοιχεία, δεν ήταν απαραίτητο να να είναι παντρεμένη η γυναίκα. Η γυναίκα όφειλε να είναι πιστή στον άντρα της, καθώς το αντίθετο, μπορούσε να θεωρηθεί ως έγκλημα. Εκτός όμως από τις Αθηναίες νόμιμες συζύγους, υπήρχαν και οι παλλακίδες, οι οποίες συνδέονταν με τους συζύγους, χωρίς όμως καμία νομική κατοχύρωση. Τις περισσότερες φορές η Αθηναία, θα έπρεπε να ανέχεται την παρουσία παλλακίδων ακόμα και μέσα στο σπίτι της. 


Οι ασχολίες των γυναικών ήταν διάφορες. Επιτηρούσαν τους δούλους, έστελναν άλλα άτομα για εξωτερικές δουλειές, επέβλεπαν τις υπηρέτριες και είχαν την εποπτεία για ανατροφή του παιδιού. Πολλές γυναίκες συμμετείχαν στο εργατικό δυναμικό με κατασκευές διαφόρων αντικειμένων. Τέλος να επισημάνουμε τον ρόλο της γυναίκας ως ιέρεια, ο οποίος μπορούσε να αποκτηθεί μέσω κληρονομιάς, κλήρωσης, αγοράς ή εξαγοράς. 

Σαν επίλογο μπορούμε σίγουρα να τονίσουμε τον σημαντικό, πολυδιάστατο και βαρυσήμαντο ρόλο των γυναικών στην Αρχαία Αθήνα, καθώς ήταν σημαντικές για την επιτυχή λειτουργία της πόλης.  
Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 00:00 από Λαμπρινή Δράκου
διαφήμιση #3
Σχόλια αναγνωστών...
Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο.